Taiteilijan haastattelu: Mika Törönen

Julkaistu:

Kuuluisa kuvataiteilija ja taidekurssien opettaja Mika Törönen on taitava ja kokenut maalari. Hänen utuisista akvarelliväritöistään avautuu mitä kauneimmat kaupunkimaisemat ja tunnelmallisen pehmeät sävyt, jotka kuljettavat maalauksen ihastelijan hyvän mielen matkalle taidokkaiden siveltimenvetojen opastamana.

”Akvarellimaalaaminen sopii kaiken ikäisille.” -Mika Törönen

 

Vierailimme Mika Törösen työhuoneella ja tunnelma siellä oli rempseän leppoisaa pienten koirakavereiden kera. Mika kertoi meille, mistä taiteilijanuransa lähti ja antoi vinkkejä hyviin taidetarvikevalintoihin. Pääsimme myös todistamaan taiteilijaa työn touhussa, kun hän viimeisteli yhden maalauksistaan. Lue koko juttu ja nappaa parhaat tarvikkeet ja vinkit akvarellimaalaamiseen.

Mikä sai sinut innostumaan kuvataiteista?

Olen piirtänyt ja maalannut pienestä lapsesta lähtien, mutta en ajatellut sitä ammattina, kuin vasta myöhemmällä iällä. Minun isoisäni oli sitä mieltä, että minusta tulee taiteilija, mutta kun näin lähistöllä olevan taidekoulun opiskelijoita, niin ajattelin, että en halua pitkiä hiuksia ja resusia vaatteita ja ei minusta voi tulla taiteilijaa. Mutta kiinnostus lähtikin taidenäyttelyistä, joihin opettajat veivät meitä oppilaita. Innostuin erityisesti akvarellimaalauksista. Hankin sitten itselleni värit ja rupesin maalaamaan. Ei mennyt kauaa, kun huomasin, että tästä tulee minulle ammatti.

Millaisia maalauksia sinä teet?

Maalaan akvarelleja ja teen myös öljyväritöitä. Opiskelin muotokuvamaalausta Australiassa ja lähinnä öljyväritöitä tehtiin sinä aikana. Mutta etupäässä olen maalannut koko urani ajan vesiväreillä. Aiheet ovat olleet maisemia, asetelmia, ihmisiä ja eniten kaupunkikuvia Helsingistä. En koe maalaavani arkkitehtuuria vaan enemmänkin omia tunnelmia ja fiiliksiä. Omakohtaiset kokemukset ovat minulle tärkeitä. Akvarelli on tekniikkana aika arvaamaton, joten en liikaa suunnittele töitäni etukäteen. Teen luonnoksia, mutta usein suunnitelma saattaa muuttua. Esimerkiksi aurinkoinen kuva saattaa muuttua sateiseksi maalausprosessin varrella.

Kuka on idolisi?

Esikuvia, joita minulla on ovat Anders Zorn, ruotsalainen taiteilija, ja amerikkalais- eurooppalainen taiteilija John Singer Sargent. Fanitin heitä tosi paljon varsinkin nuorempana. Nykyisin tykkään Lars Lerinin töistä tosi paljon. Hän piti Suomessa näyttelyn ja olin todella vaikuttunut hänen teoksistaan. Hyvinkin arkipäiväinen asia hänen teoksissaan saattaa muuttua kauniiksi ja hienoksi, jota ei huomaisi muulla tavalla.

Mikä on parasta sinun työssäsi?

Työni on hyvin vapaata. Saan päättää työajat itse ja tehdä töitä, vaikka keskellä yötä. Tämä kuitenkaan ei ole mikään laiskan ihmisen työ, vaan täytyy kehittyä ja tarttua jokaiseen hyvään tilaisuuteen. On tärkeää, että tykkää siitä mitä tekee. Minä pidän työstäni. Työskentely on parasta. Maalatessa kaikki murheet unohtuvat ja mieli rentoutuu.

Mitä vinkkejä antaisit vesivärimaalauksen aloittelijoille?

Akvarellimaalaaminen sopii kaiken ikäisille. Maalausharrastus kannattaisi aloittaa siitä, että menee jollekin kurssille, josta saa hyvän pohjan maalaamisen perusteisiin ja alkaa tekemään asioita oikein, sekä myös tapaa samanhenkisiä ihmisiä.

Tutustu Mika Törösen taidekursseihin täällä. 

Yksi tärkeä asia maalausharrastuksen aloittamisessa on hyvät tarvikkeet. Ne kannattaa hankkia jo heti alkuun. Kannattaa satsata väreihin, papereihin ja siveltimiin. Käytän esimerkiksi Winsor Newtonin värisettejä. Niitä löytyy eri kokoisia. Tämä on hyvältä valmistajalta, joten laatu on tosi hyvä. Käytän näitä värejä useasti ja suosittelen lämpimästi.

Siveltimet ovat myös tärkeä asia. Itse tykkään lattaharjaisista keinokuitusiveltimistä. Ne pitävät muotonsa hyvin. Kannattaa hankkia jotain settejä, joissa on useampaa eri kokoa ja erimallisilla siveltimillä voi tehdä hyviä yksityiskohtia. Hyvän paperin ominaisuuksia on se, että siinä on paksuutta ja se kestää hyvin maalit. Akvarellimaalaukseen soveltuukin parhaiten 300 mm akvarellipaperit.

Paletteja on erikokoisia ja voi helposti ottaa pienen paletin, vaikka matkalle mukaan. Paletti kannattaa kastella ja kiepaista elmukelmuun, niin se ei sotke laukussa ja se pitää värit kosteana. Tiedän ihmisiä, jotka ovat hylänneet kameran matkustaessaan ja maalaavat tai piirtelevät luonnosvihkoon kuvia matkalta. Minusta se on hieno tapa. Ulkona maalaaminen onkin kaikista hauskinta ja yksi hyvä tapa nauttia luonnosta. Se on todella mukava tapa nauttia erityisesti kesästä.

 

Mika viimeisteli akvarellivärityönsä ja muistutti, että vesivärit kannattaa aina suihkuttaa märiksi ennen maalaamista. Suihkutus tapahtuu vedellä täytetyllä spraypullolla suihkuttamalla vettä väripaletin päälle. Maalaaminen aloitetaan kastamalla pensseli veteen. Sitten otetaan värinapista väriä ja sekoitetaan paletin kannella haluttu väri. Väriä ei kannata hangata edestakaisin, vaan kannattaa tehdä asiat niin vähällä kuin mahdollista – yksi siveltimen veto kerrallaan.

Artikkeli, kuvat, toteutus: Elisa Hangasjärvi

Näitä tuotteita tarvitset

Lisää luettavaa

E- ja äänikirjoja voi ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän vuoksi niiden myynti on rajattu 1 kpl/nimeke/asiakas.

Digitaalisten tuotteiden ostaminen on mahdollista vain Suomessa.