Lue nämä suuret tarinat, jotka imaisevat mukaansa
Colson Whitehead: Balladi John Henrystä
”Luin tämän kirjan heti sen ilmestyttyä vuonna 2002 ja olin vaikuttunut. Monta vuotta sain odottaa, että uusintapainos julkaistaan, mutta nyt se on vihdoin kaupoissa! Olin vaikuttunut myös toisella lukukerralla, samoin kuin muistakin Colson Whiteheadin suomennetuista teoksista: Nickelin pojat, Maanalainen rautatie ja Harlem Shuffle. Nuo kaikki ovat vertaansa vailla ja keskenään hyvin erilaisia. Balladi John Henrystä on pirullisen tarkka satiiri amerikkalaisesta yhteiskunnasta, mediasta ja – kuten kaikissa Whiteheadin kirjoissa – myös rodusta. Kirja on edelleen valitettavan ajankohtainen.”
Alba de Céspedes: Kielletty päiväkirja
”Eipä ihme, että tästä on tullut feministinen kulttikirja. Hienoa, että se on käännetty suomeksi. Perheen äiti (siis aviomieskin kutsuu vaimoaan äidiksi, ei nimellä) ostaa hetken mielijohteesta muistikirjan, johon hän kirjoittaa perheeltään salaa arkipäiviensä tapahtumista. Pikkuhiljaa sekä hänelle että lukijalle paljastuu asioita, joita äiti ei ole edes itse ymmärtänyt. Kielletty päiväkirja on hienosti kirjoitettu niin, että lukija oivaltaa enemmän kuin päiväkirjan kirjoittaja. Arkipäiväisistä tapahtumista kirjoittaessaan äiti ymmärtää ja tuo esiin monia yhteiskunnan ja perheen kipupisteitä sekä sitä, että seuraava sukupolvi ei ole halukas ottamaan perinteistä naisen roolia.”
Manza Mengiste: Varjokuningas
”Joskus käy niin, että kaunokirjaa lukiessaan kiinnostuu myös hakemaan lisää taustatietoa kirjaan liittyvästä aiheesta. Minulle kävi juuri niin. En tiennyt mitään Italian hyökkäyksestä Etiopiaan 1935. Mengiste kertoo kirjassaan tästä ajankohdasta, mutta ei niinkään sotatapahtumista tai taisteluista, vaan sodasta yksilöiden näkökulmasta, erityisesti naisten, varjoon jääneiden. Kirjailija on tehnyt hienon teoksen isoisoäitinsä tarinoihin pohjautuen. Ja kuinka ajankohtainen tämä onkaan! Edelleen luodaan viholliskuvia, toiseutta ja oikeutetaan niiden varjolla hyökkäys toiseen maahan ja ihmisten julma kohtelu.”
Anne Ikonen työskentelee Joensuun Suomalaisessa Kirjakaupassa ja vinkkaa kuukausittain luettavaa Kuulumisia kirjahyllystä -uutiskirjeen lukijoille. Anne itse lukee vuosittain ainakin 200 kirjaa.